Podcasty
Jak na podcasty

Jak vybrat to nejlepší studio pro tvorbu vašeho podcastu v Praze?

19.4.2024
Autor:
Katka

Praha je hlavním městem nejen České republiky, ale také naší kultury, proto není divu, že v ní najdete spoustu příležitostí a skvělých míst, kde můžete tvořit vaše podcasty. Která studia jsou ale nejlepší a jak se hodí pro váš konkrétní projekt? Pojďme to společně zjistit!

Když je rozhodující nejen kvalita, ale také lokalita

Ač má Praha velmi dobře vyřešenou infrastrukturu a téměř kamkoliv se dostanete i MHD, na výběr vhodného podcastového studia má často i jeho lokalita. Zvláště pokud budete na místo potřebovat celý tým - kameramana, zvukaře, produkční, moderátora a případné hosty. Nechcete přeci, aby váš host musel cestovat od čtyř hodin od rána, aby stihl vaše ranní natáčení! To by vám toho asi moc zajímavého neřekl. (Pro tyto případy je naše studio vybavené kuchyňkou s kávovarem.)

Audio vs. video podcast

Některé podcastovny jsou vybavené špičkovou technikou pro nahrávání audiopodcastu, ale na natáčení obrazu nejsou buď uzpůsobené vůbec, nebo svým vzhledem nemusí být dostatečně “sexy” pro váš obsah. Určitě si tedy vyhlídnuté studio prohlédněte předem na fotografiích (a pokud můžete i osobně). Některá studia nabízí možnost přetvořit si design scény dle vlastních potřeb. My například nabízíme dvě defaultní scény a rádi je po domluvě přizpůsobíme vašemu projektu!

Některé podcastovny se hodí na tvorbu vizuálně zajímavého podcastu, jiné jsou spíše uzpůsobené pro nahrávání zvuku (zdroj obrázku: Unsplash.com)

Cena za natáčení a možnost zapůjčení techniky

Nemělo by to tak být, ale přiznejme si, že občas je rozpočet napjatý. Proto i při výběru vhodné podcastovny často musíme přihlédnout k poměru cena - výkon. Spočítejte si tedy předem, kolik času budete potřebovat ve studiu strávit. Zvládnete vše za hodinu? Nebo si natočíte několik epizod během jednoho natáčecího dne (=8 hodin)? Nebo hledáte místo, kde budete moci natáčet pravidelně? Máte vlastní techniku a tým lidí, nebo budete potřebovat pomoct?

Řada studií nabízí nejrůznější balíčky, které počítají s hodinovkou za pronájem (u nás je to 1 499 Kč) a dalšimi službami navíc (kamera, mikrofony, vlastní design setu, služby produkční, kameraman… Případně i postprodukce.)

Která studia v Praze mají nejlepší hodnocení a co nabízejí?

Podcast Club Praha ( Kořenského 1052/4, Praha 5)

Tato podcastovna je velmi dobře dostupná, jelikož ji najdete na Praze 5 na Smíchově. Využít ji můžete jak na tvorbu audio, tak i video podcastu a nabízí možnost i live streamingu. Obrovskou výhodou Podcast Club studia je jeho moderní pojetí - funguje totiž na principu “plug and play”, takže vám k nahrávání podcastu bude stačit i pouhý telefon či laptop a můžete si svůj nahraný soubor rovnou odnést domů. Pokud využijete jejich techniku, obvykle soubor dostanete během dne na Cloud.  

Jaké služby Podcast Club nabízí?

  • Profesionální vybavení (mikrofon Shure S7MB, sluchátka Sennheiser 280HD, videokamera Blackmagic Pocket Camera 4K s objektivem Olympus 12-40 mm)
  • Skvělé zázemí( RGB světla, nápoje, wifi připojení, parkování)
  • Modulární prostor - pozadí, sezení, rozložení světel a kamer se dají přizpůsobit vašim potřebám.
  • Nahrávat mohou až 4 osoby

Kolik to stojí?

  • Audiopodcast  od 990 Kč/h (základní balíček)
  • Videopodcast od 3890 Kč/h (základní balíček)
  • Webcast(live streaming)  - od 7780/h

Creative Studios (Sdružení 1329/2, Praha 4)

Podcastové studio Creative Studios najdete na Praze 4 v Nuslích a poskytne vám vše, co budete potřebovat na tvorbu vašeho contentu. Jedná se o multifunkční prostor, který kromě podcastovny slouží i jako foto/video ateliér. Ideální je i pro nahrávání voiceoverů.

Jaké služby Creative Studios nabízí?

-špičkové vybavení (4x mikrofon Rode, nahrávací pult Rode Caster Pro, akustické panely a závěsy)

- skvělé zázemí a vzhled ( bodová světla a RGB LED pás, designový dřevěný stůl + 4 židle, masivní dřevěná stěna s pravidelnými otvory, kterou lze dozdobit poličkami dle vašich potřeb, chill zóna s kuchyňkou a občerstvením, parkování, wifi připojení)

- nahrávat mohou až 4 osoby

Kolik to stojí?

  • Pronájem místnosti s audiotechnikou od 1650 Kč

Redbell Studio (Praha Uhříněves, 10400)

RedBell studio se zaměřuje především na nahrávání s postprodukci zvukových záznamů. Vhodné je tedy i na nahrávání písniček a audioknih, dabingu,  reklam či restauraci zvuku.

Jaké služby RedBell Studio nabízí

  • Profesionální vybavení a tým, který se postará o audioprodukci i postprodukci
  • Pronájem studia zahrnuje služby zvukaře
  • Možnost komunikace v češtině, angličtině, němčině, španělštině a italštině

Kolik to stojí?

Audiopodcast můžete v tomto studio nahrát již od 1200 Kč/h.

Tak co, už víte, které studio si vybrat? Pokud si nejste jistí, zda jsou tato nejlépe hodnocená studia pro vás, rádi vám nabídneme naše zbrusu nové studio na Praze 8 v Libni, kde se můžete kreativně vyjádřit dle libosti!